Altijd handig

Hieronder volgen een paar zaken die handig zijn om te weten als u op Texel naar het strand gaat.

Informatie over het getijde

Uiteraard vullen de bewakers elke dag op de borden met de hoog- en laagwatertijden in. Echter heeft u dan alleen de tijden van de dag zelf. Een hele grove vuistregel voor het berekenen van de tijden van de dag erna is om er 50 minuten bij op te tellen. Wilt u het preciezer weten of van een langere tijd vooruit, kijk dan op de website getij.nl van Rijkswaterstaat. Mocht u geen internet bij de hand hebben dan kunt u het ook altijd even op de bewakingspost vragen. Op de posten liggen de getijdetabellen tot einde van het seizoen.

Polsbandje voor de kinderen

Als u op een drukke dag met kleine kinderen naar het strand komt, dan is het verstandig om de kinderen een polsbandje om te doen. Hierop schrijft u dan uw mobiele telefoonnummer. Mocht uw kind dan gevonden worden, dan weten wij wie we kunnen bellen. Deze polsbandjes zijn gratis op de bewakingspost verkrijgbaar.

Zones op het strand

Het strand van Texel heeft verschillende gebruikers. Om iedereen de ruimte te geven heeft de gemeente Texel het strand voorzien van verschillende zones. Bij het invullen van de zones is rekening gehouden met de kernkwaliteiten van Texel: natuur, rust, ruimte en stilte.

Lees meer ...

Ambulancepad

Bij een aantal strandslagen is een ambulancepad. Dit is een stuk strand wat van hooi voorzien is en wat vrijgehouden dient te worden voor de hulpdiensten. Deze paden worden aangegeven middels knal oranje paaltjes. Hoewel het, zeker op drukke dagen, erg verleidelijk is om hier te gaan zitten en zelfs een tentje op te bouwen, is dit uiteraard niet aan te raden. Mocht een hulpdienst het strand op moeten dan hebben zij vaak niet de tijd om te wachten totdat u uw spullen heeft weggehaald.

Bodysurfen op de golven

Een leuk tijdsverdrijf van strandwachters is bodysurfen. Iets wat voor badgasten ook goed te doen is, ook zonder plankje. Je gaat simpelweg in het water staan op een plaats waar leuke golven komen. Vervolgens wacht je tot er een golf aan komt die goed aan je benen trekt. Vlak voor de golf ga je een kort stukje (slag of 4 à 5) zwemmen. Je strekt je dan helemaal uit en de golf doet de rest. Het is wel zaak je hoofd goed te beschermen, want je kan op het zand neerkomen als het een echt leuke/goede golf is.

Smeren met zonnebrand

De combinatie van zon, zee en wind zijn is ideaal om te verbranden zonder dat u het zelf door heeft. Daarom is het devies: smeren, ook als je al kleur hebt.

Ingevuld informatiebord
Landrover van de gemeente Texel
Bok met haspel voor een lijnredding
Strandafgang bij paal 20 richting de zuid
19 juli 2011